Kultura

Likovna kolonija gluhih in naglušnih 2018

objavljeno: 19. sep. 2018 04:15 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 19. sep. 2018 06:56 ]


Likovno kolonijo gluhih in naglušnih vsako leto organizira drugo društvo. Lani sem se prvič udeležila likovne kolonije, ki jo je organiziralo MDG Ljubljana in bila sem takoj polna idej in želje, da bi nekaj podobnega organizirali tudi mi v društvu v Kopru. Na mojo pobudo, da sem lahko mentorica, smo kolonijo ne nazadnje le organizirali v DGN JP.

Tridnevne kolonije se je udeležilo 10 članov društev iz vse Slovenije. Udeležencem smo, kar se tiče ustvarjanja, pustili odprte roke, čeprav je bilo zaželeno, da slikajo nekaj na temo Kopra. Nekateri so se odločili za motive mesta in slikali na prostem, drugi so se pa prepustili domišljiji in naslikali ali narisali nekaj čisto po svoje. Slikali so lahko na terenu ali v društveni dvorani.

Udeleženci so uporabljali različne likovne tehnike in ustvarjali z različnimi barvami in materiali. Nekateri so se odločili za akril na platnu, drugi za suhe ali oljne pastele, akvarele ali barvice na papirju ...
Fotografija: Nika KorsičPrvi dan smo udeležence sprejeli in jih peljali po Kopru, jim razkazali znamenitosti in povedali nekaj o zgodovini tega največjega obmorskega mesta. Imeli so možnost brezplačnega ogleda Pokrajinskega muzeja Koper in Mestnega stolpa - zvonika. Nastanitev smo organizirali v novejšem Hostlu Museum, ki je v samem središču mesta, s pogledom na morje. V hostlu so udeleženci imeli tudi zajtrk, večerjali smo pa v Piceriji Atrij, ki se prav tako nahaja v samem centru mesta. Vmes smo morebitno lakoto potešili s sendviči. Drugi dan so udeleženci ustvarjali, kakor so želeli. Prišla je tudi snemalna ekipa iz Spletne TV, s katero smo posneli zanimive izjave in prispevke udeležencev. Bilo je res pestro in zabavno! Tretji dan so umetniki zaključevali svoja dela, posneli smo še zadnje izjave in zgodaj popoldne zaključili s kolonijo. Podelili smo priznanja, se malo pozabavali in “posladkali” s pico, nato pa je vsak odšel svojo pot in upam, da so se udeleženci naučili kaj novega, stkali nova poznanstva in da so z likovne kolonije odšli bogatejši za eno lepo in novo izkušnjo.

Likovna kolonija je bila zame neprecenljiva izkušnja, na kateri sem se naučila veliko novih stvari tudi s področja likovnih tehnik in raznih umetniških trikov. Naučila sem se še več znakovnega jezika, ki sem ga s pridom intenzivno uporabljala vse tri dni. Bilo je naporno, ampak čudovito.Foto: Sabina HmelinaVsem udeležencem iskreno čestitam in se zahvaljujem za sodelovanje. Za to lepo priložnost, da sem lahko mentorirala, se zahvaljujem DGN JP, sekretarki Sonji Bordon za zeleno luč in vsestransko pomoč pri realizaciji projekta, predsednici društva Darji Mujkanović za spodbudo in ZDGNS, posebno Antonu Petriču za pomoč pri organizaciji kolonije. Zahvaljujem se tudi JSKD Izola oz. koordinatorki Niki Pegan, da smo lahko likovna dela razstavili v Sončni dvorani v Izoli. Če se boste kaj potepali po Obali, se le ustavite v Izoli na krajšem odmoru in si oglejte razstavo likovnih del. Razstava bo na ogled do 3. oktobra v Sončni dvorani (Ulica Giordana Bruna 8, Izola).


Nika Korsič


Predstavitev članice - Nika Korsič

objavljeno: 2. jul. 2018 04:58 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 8. avg. 2018 10:19 ]

Nika Korsič je naša naglušna članica dobri dve leti. Sedaj je zaposlena v DGN JP, preko javnih del. Za društvo je naredila veliko stvari, predvsem na področju kulture. Prireja predavanja, ustvarjalne delavnice in podobne stvari, ter ureja našo spletno stran.

V oddaji Iz sveta tišine so posneli prispevek o Niki in njenem ustvarjalnem delu. Poglejte si video: KLIK! Prispevek o Niki se začne od 14:34 minute dalje.S klikom na spodnjo fotografijo pa si oglejte Nikino spletno stran:

http://www.nikakorsic.si/
Slika: Koi Ribe, Olje na platnu, naslikala Nika KorsičLikovna kolonija gluhih in naglušnih 2018

objavljeno: 7. jun. 2018 03:58 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 7. jun. 2018 03:59 ]

VABILO

na

Likovno kolonijo gluhih in naglušnih

ki bo potekala od 7. do 9. septembra 2018 v Kopru.
Fotografija: INTERNETProgram:

Petek, 07. 09. 2018:

  • od 13. – 15. ure prihod udeležencev in nastanitev
  • ob 16. uri ogled mesta in zanimivih slikarskih točk
  • ob 19. uri večerja

Sobota, 08. 09. 2018

  • ob 8. uri zajtrk
  • od 9. – 17. ure likovno ustvarjanje .
  • ob 19. uri večerja

Nedelja, 09.09.2018

  • ob 8. uri zajtrk
  • od 9. -13. ure likovno ustvarjanje
  • ob 14. uri zaključek in odhod

Udeleženci bodo nastanjeni v hostlu Museum v Kopru (Muzejski trg 6, 6000 Koper).

Likovno kolonijo bo vodila diplomantka Likovne akademije Lepih Umetnosti v Benetkah, ga. Nika Korsič. Udeleženci s seboj prinesejo svoj osebni likovni pribor.

Vsak udeleženec podari eno ustvarjalno delo Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije. Likovna dela se uvrstijo na razstavo, ki bo v septembru ob Mednarodnem dnevu gluhih, v Sončni dvorani v Izoli (Ulica Giordana Bruna 8, 6310 Izola).

Prijavijo se lahko samo člani društev gluhih in naglušnih Slovenije. Prijave sprejemamo do vključno torka, 31. julija 2018 po e-pošti: drustvo.gluhih-naglusnih@telemach.net ali na naslov društva.

Prisrčno vabljeni!Delavnica z Davidom de Keyzerjem

objavljeno: 12. apr. 2018 01:16 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 12. apr. 2018 01:23 ]

V Slovenijo prihaja znana gluha osebnost, povezana s svetom kulture gluhih. To je David de Keyzer, direktor največjega mednarodnega kulturnega festivala gluhih na svetu – Clin d’Oeil v Reimsu (Francija).


http://agata-cinesourds.squarespace.com/dernires-infos/

Fotografija: INTERNET


V četrtek, 12. aprila 2018 ob 17. uri v veliki dvorani društva DGN Ljubljana, Ulica za travniki 40 v Ljubljana-Polje bo David de Keyzer imel delavnico z predavanjem o festivalu Clin d’Oeil. Predstavil bo vse o organizaciji festivala Clin d’Oeil in tudi delil nasvete, kako se prijaviti na ta festival. David de Keyzer je tudi promotor kulture gluhih ter po svetu potuje in širi idejo o vključevanju kulture gluhih v kulturno življenje države.

Svetovne zveza gluhih (World Federation of the Deaf) je velik podpornik tega festivala in imata sklenjen skupni dogovor o medsebojnem sodelovanju na področju ozaveščanja o kulturi gluhih v javnosti.

Vabimo vas, da se pridružite predavanju direktorja festivala Clin d’Oeil Davida de Keyzerja!


Vir: za ZDGNS, Anton Petrič (Strokovni delavec)Predavanje - Umetnost (predavateljica: Dunja Hrvatin)

objavljeno: 5. apr. 2018 04:16 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 5. apr. 2018 04:17 ]

Kot vsako sredo, smo se tudi tokrat zbrali v društvu v kar velikem številu. Najprej nas je predsednica Darja Mujkanović lepo sprejela in pozdravila, ter seznanila z aktualnimi vsebinami, dogodki, predlogi in vabili na razna srečanja, pohode ipd.

Nato je sledilo predavanje o umetnosti, ki ga je pripravila aktivna članica našega društva, Dunja Hrvatin. Sama se veliko ukvarja z umetnostjo: piše poezijo, riše in je velika ljubiteljica in borka za pravice živali. Pred kratkim smo jo tudi malo podrobneje predstavili (oglejte si - KLIK), kmalu pa bomo objavili tudi njen intervju.

Predavanje je bilo izredno zanimivo, poslušali smo o tem, kaj umetnost pravzaprav je, kdo so umetniki, kaj počnejo in kako se lotijo ustvarjanja. S pomočjo bogate in slikovite predstavitve nam je predstavila tudi nekaj risarskih in slikarskih tehnik.

Oglejte si fotografije. Klik na spodnjo fotografijo.https://photos.app.goo.gl/DlGHPZLYKCSMZoiJ2


Velikonočne ustvarjalne delavnice 2018 - vtisi

objavljeno: 3. apr. 2018 01:08 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 3. apr. 2018 01:08 ]

Velikonočni prazniki so za nami in pomlad, z vonjem svežine in rožic, je že zavila med naše ulice. V društvu smo bili pridni in ustvarjalni. Nekateri smo barvali pirhe, drugi okraševali velikonočni drevešček z oljčnimi vejicami, tretji pekli palačinke, ostali pa se sladkali, igrali karte, ali pa se samo pogovarjali in se družili.

Pirhe smo barvali tako, da smo jih zavili v stare najlonke, še prej pa smo med jace in najlonko dodali list rastline. Malo smo se tudi poigrali in smo nekatera jajčka enostavno "oblekli" z navadnimi elastikami. Potem smo vse skupaj dali v lonec s čebulnimi olupki, zalili z vodo in skuhali. Na pirhih so se pojavile zanimive oblike in vzorčki.
Nekatera jajčka smo pa preprosto oblepili z nalepkami, ki smo jih skupaj z jajčkom potopili v vročo vodo. Nalepka se je nalepila na jajček in nastal je prav simpatičen in pisan pirh.

Bilo je zelo prijetno in že se veselimo naslednjih delavnic, ko bo ustvarjalnost spet na višku.Za ogled fotografij in vtisov iz ustvarjalnih delavnic, kliknite na spodnjo fotografijo:

https://photos.app.goo.gl/q7Ftv2Zczh6GxlcM2Predstavitev članice - Dunja Hrvatin

objavljeno: 26. mar. 2018 04:47 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 2. jul. 2018 04:51 ]

Dunja je dolgoletna aktivna članica Društva gluhih in naglušnih južne Primorske. Je naglušna pesnica, ki svoj pogled na svet, življenje, svoje notranje občutke, misli, želje in hrepenenja izraža v poeziji in tudi v likovnem ustvarjanju. Veselje do glasbe, plesa, poezije in pisanja je odkrila že zelo zgodaj. Je aktivna zagovornica živali in njihovih pravic.

Na društvu redno pripravlja zanimiva predavanja s področja kulture in se udeležuje gledaliških festivalov gluhih. V oddaji Prisluhnimo tišini so letos posneli prispevek o njenem ustvarjanju. Ogledate si ga lahko tu - KLIK - prispevek o njenem ustvarjanju je od 02:00 - 07:09 minute.

Hkrati vas vabimo, da si ogledate tudi njen nastop "Ljubezen odhaja", ki ga je uprizorila na Gledališkem festivalu gluhih 2013. Ogledate si ga lahko s klikom TU.Fotografija: arhiv DGN JP - Dunja s sliko, ki ji jo je podarila njena mama


Fotografija: arhiv DGN JP - Dunja s sliko, ki jo je sama naslikala


Fotografija: arhiv DGN JP - Dunja med gledališko igro


Fotografija: arhiv DGN JP - Dunja ima zelo rada živali in se bori za njihove pravice
Velikonočne ustvarjalne delavnice 2018

objavljeno: 20. mar. 2018 05:05 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 20. mar. 2018 05:06 ]

Bližajo se Velikonočni prazniki in z njimi veliko veselja in zabave.

Zato vabimo vse naše članice in člane,  da se nam pridružijo na Velikonočnih ustvarjalnih delavnicah, ki bodo v sredo, 21. marca 2018 v prostorih Društva gluhih in naglušnih Južne Primorske! Začnemo ob 17h!

Pridite, zabavno bo!

Tukaj si lahko ogledate kako smo se imeli lani (april 2017). KLIK!

Fotografija: internet
Ustvarjalne delavnice - novoletne voščilnice in adventni venčki

objavljeno: 24. nov. 2017 02:30 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 24. nov. 2017 02:31 ]

Vabimo vas na ustvarjalne delavnice, kjer bomo izdelovali novoletne voščilnice in adventne venčke.

KDAJ? Ob sredah: 22. november, 29. november in 6. december 2017.

OB KATERI URI? Ob 17:00.

KJE? V dvorani Dgn Koper.

Se vidimo!


Fotografija: "Take novoletne voščilnice smo izdelovali lani"
Fotografska razstava članice društva

objavljeno: 6. okt. 2017 00:45 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 6. okt. 2017 00:45 ]

Ob Mednarodnem dnevu gluhih smo odprli fotografsko razstavo članice društva.

Razstavljala je naglušna članica Nika Korsič.

Odprtje razstave je bilo v sredo, 20. septembra 2017, ob 17h, v prostorih društva.

Razstava bo na ogled do 20. oktobra 2017.

Vabljeni!

Več o Niki si lahko ogledate na njeni spletni strani http://www.nikakorsic.si/.1-10 of 11