Kultura‎ > ‎

Likovna kolonija gluhih in naglušnih 2018

objavljeno: 19. sep. 2018 04:15 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 19. sep. 2018 06:56 ]

Likovno kolonijo gluhih in naglušnih vsako leto organizira drugo društvo. Lani sem se prvič udeležila likovne kolonije, ki jo je organiziralo MDG Ljubljana in bila sem takoj polna idej in želje, da bi nekaj podobnega organizirali tudi mi v društvu v Kopru. Na mojo pobudo, da sem lahko mentorica, smo kolonijo ne nazadnje le organizirali v DGN JP.

Tridnevne kolonije se je udeležilo 10 članov društev iz vse Slovenije. Udeležencem smo, kar se tiče ustvarjanja, pustili odprte roke, čeprav je bilo zaželeno, da slikajo nekaj na temo Kopra. Nekateri so se odločili za motive mesta in slikali na prostem, drugi so se pa prepustili domišljiji in naslikali ali narisali nekaj čisto po svoje. Slikali so lahko na terenu ali v društveni dvorani.

Udeleženci so uporabljali različne likovne tehnike in ustvarjali z različnimi barvami in materiali. Nekateri so se odločili za akril na platnu, drugi za suhe ali oljne pastele, akvarele ali barvice na papirju ...
Fotografija: Nika KorsičPrvi dan smo udeležence sprejeli in jih peljali po Kopru, jim razkazali znamenitosti in povedali nekaj o zgodovini tega največjega obmorskega mesta. Imeli so možnost brezplačnega ogleda Pokrajinskega muzeja Koper in Mestnega stolpa - zvonika. Nastanitev smo organizirali v novejšem Hostlu Museum, ki je v samem središču mesta, s pogledom na morje. V hostlu so udeleženci imeli tudi zajtrk, večerjali smo pa v Piceriji Atrij, ki se prav tako nahaja v samem centru mesta. Vmes smo morebitno lakoto potešili s sendviči. Drugi dan so udeleženci ustvarjali, kakor so želeli. Prišla je tudi snemalna ekipa iz Spletne TV, s katero smo posneli zanimive izjave in prispevke udeležencev. Bilo je res pestro in zabavno! Tretji dan so umetniki zaključevali svoja dela, posneli smo še zadnje izjave in zgodaj popoldne zaključili s kolonijo. Podelili smo priznanja, se malo pozabavali in “posladkali” s pico, nato pa je vsak odšel svojo pot in upam, da so se udeleženci naučili kaj novega, stkali nova poznanstva in da so z likovne kolonije odšli bogatejši za eno lepo in novo izkušnjo.

Likovna kolonija je bila zame neprecenljiva izkušnja, na kateri sem se naučila veliko novih stvari tudi s področja likovnih tehnik in raznih umetniških trikov. Naučila sem se še več znakovnega jezika, ki sem ga s pridom intenzivno uporabljala vse tri dni. Bilo je naporno, ampak čudovito.Foto: Sabina HmelinaVsem udeležencem iskreno čestitam in se zahvaljujem za sodelovanje. Za to lepo priložnost, da sem lahko mentorirala, se zahvaljujem DGN JP, sekretarki Sonji Bordon za zeleno luč in vsestransko pomoč pri realizaciji projekta, predsednici društva Darji Mujkanović za spodbudo in ZDGNS, posebno Antonu Petriču za pomoč pri organizaciji kolonije. Zahvaljujem se tudi JSKD Izola oz. koordinatorki Niki Pegan, da smo lahko likovna dela razstavili v Sončni dvorani v Izoli. Če se boste kaj potepali po Obali, se le ustavite v Izoli na krajšem odmoru in si oglejte razstavo likovnih del. Razstava bo na ogled do 3. oktobra v Sončni dvorani (Ulica Giordana Bruna 8, Izola).


Nika Korsič