Obvestila - objave


POZOR! Sporočilo za javnost – zloraba invalidnosti

objavljeno: 4. apr. 2019 03:53 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 4. apr. 2019 03:53 ]

POZOR!

Ponovno so se pojavili ljudje, ki zlorabljajo invalidnost zato, da bi zaslužili na tuj račun. Pazite in če opazite kogarkoli, ki na tak način zbira denar, takoj obvestite policijo.

Pred kratkim so jih opazili v Splošni bolnišnici Izola.Foto: internet


December 2018

objavljeno: 20. dec. 2018 03:46 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 20. dec. 2018 03:51 ]

December je bil v našem društvu, posebno ob sredah popoldne, ko so na vrsti družabna srečanja, precej pester. Začeli smo z izdelovanjem novoletnih voščilnic, nadaljevali s kuharsko delavnico in predavanjem z znano kuharico Emilijo Pavlič, zaključili pa z družabnim srečanjem in lepimi željami za prihajajoče Novo leto.

Novoletne voščilnice smo letos zelo poenostavili in s prstnimi odtisi, ki smo jih uporabili kot štampiljke, oblikovali rjave glave jelenčkov, z manjšim čopičem naredili rdeč smrček, nato pa še s črnim svinčnikom narisali rogovje in oči ter z zelenim svinčnikom napisali “Vesele Praznike”.Kuharska delavnica in predavanje je bilo pika na i decembrskemu vzdušju, saj je društvena dvorana še nekaj dni dišala po sladkem. Gospa Emilija je pripravila domače buhteljne, ki jih je spekla kar v dvorani. Celo predavanje so se nam cedile sline in na koncu smo le lahko poskusili to dobroto - bili so mehki kot puhek, ravno prav sladki in so se kar topili v ustih. Gospa Emilija nam je med predavanjem in delavnico (pokazala nam je, kako se na zelo enostaven način dela kvašeno testo) povedala mnogo kuharskih trikov in načinov, kako si olajšati vsakodnevno kuhanje. Naj naštejem zgolj nekaj zanimivosti, ki nam jih je povedala: peki papirja ni priporočljivo uporabljati, raje fajn namastimo pekač, saj papir ni zdrav, povoskan je s strupenimi stvarmi, ki otrokom, pa tudi odraslim povzroča alergije. Najboljše posode za peko so iz emajla ali steklene, izogibajmo se teflonu. V kvašeno testo vedno vlivamo toplo mleko ali vodo, če delamo z belo moko, če pa delamo s črno moko, potem je najbolje, da je tekočina, ki jo uporabljamo, vroča.Testo, ki smo ga zamesili, je lahko v vrečki v hladilniku 24 ur - če je preveč časa na toplem, postane kislo. Namesto belega sladkorja je bolje uporabljati med in namesto vaniljevega sladkorja, ki vsebuje zgolj umetno aromo, nam je priporočala, da uporabimo kar pravi strok vanilje, ali pa nariban olupek pomaranče ali mandarine ali limone. Ko uporabljamo pečico, lahko hrano, ki jo pečemo damo kar v mrzlo pečico in smo tako bolj ekološki. Razlika je le v tem, da pečemo na 220°C, enako časa. Odsvetovala je uporabo ventilatorja, saj ta suši in je potem pecivo ali karkoli že pečemo, suho, kar je seveda škoda, če smo se trudili, da bi bilo mehko in sočno. Poudarila je, kako pomembno je pitje vode, če se npr. počutimo utrujene, je najbolje spiti kozarec ali dva vode in takoj se bomo bolje počutili. Paziti moramo tudi na vlažnost zraka doma in v delovnem okolju, predlagala je nakup hidrometra, poleg termometra in vlažnost mora biti od 40-60%, da je idealno. Predlagala je, da če imamo presuh zrak, v prostore damo posodice z vodo in soljo, saj sol blagodejno vpliva na dihala. Povedala je, da lahko v posodice damo tudi kakšen čaj, še posebej, če smo prehlajeni ali pa si želimo odišaviti prostor. To in še več je gospa Emilija delila z nami. Bilo je resnično zanimivo, poučno in zabavno. Izkazalo se je, da so naši člani izredno radovedni in zelo radi kuhajo, saj so nenehno postavljali vprašanja. Zahvaljujemo se gospe Emiliji za tako čarobno in dišečo sredo.

Zadnja družabna sreda v letošnjem letu pa je minila v sproščenem in svečanem vzdušju. Ženske so napekle toliko peciva, da ga že nismo vedeli več kam odlagati … mize so se šibile pod težo dobrot. Uvod v druženje sta pripravila otroka, ki sta nam odkretala čudovito pesem “Božična pravljica”. Nato nas je pozdravila gospa predsednica, Darja Mujkanovič, ki nas je toplo pozdravila in povedala nekaj uvodnih besed. Za tem je predsednik športne sekcije, Aljoša Delošto, podelil priznanja najbolj uspešnim športnikom leta: Aleksandri Prelaz in Ivanki Vincek za doseženo 3. mesto na ekipnem državnem prvenstvu za ženske, Borisu Škoda in Stjepanu Vincek za doseženo 3. mesto na državnem prvenstvu gluhih v balinanju - moške dvojice, in še enkrat Stjepanu Vincek, ki je dosegel 3. mesto na državnem prvenstvu gluhih v balinanju - posamezno. Sledila je pojedina - slastni narezki, sokovi, aperitivčki in domače sladice, ki so bile boljše ena od drugih … Zaključili smo s tombolo, zmagovalci so prejeli lepe, sladke nagrade. Zabava se je potegnila malce dlje kot običajno, saj je bil to dan, ko smo se, vsaj večina, videli zadnjič letos in smo se morali posloviti, kot se spodobi: z objemi in lepimi željami.Naj bo v Novem letu korak odmeven, beseda pogumna, življenje iskrivo, ustvarjalno in polno …


Predavanje "Bonton" - 21. november 2018

objavljeno: 26. nov. 2018 03:39 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 26. nov. 2018 03:39 ]

Včasih je potrebno osvežiti osnove obnašanja, ki veljajo v določenem okolju. Pravil spodobnega vedenja ni mogoče vsesplošno definirati, ker so odvisna od kulture, časa, družbenega sloja ... Zato z načinom obnašanja človek veliko pove o svojem statusu.

Zato smo v prostore društva povabili predavateljico Lado Ištvanovo, ki nam je pripravila zanimivo predavanje in pokazala kako se npr. pripravi miza (kje je kakšen krožnik, kozarec, itd.), kako se obnašati na avtobusu, v taksiju in v kinu.Oglejte si fotogalerijo:

https://photos.app.goo.gl/3DKrF3vwQkQuubD17


Martinovo in tombola, 7. november 2018

objavljeno: 16. nov. 2018 01:42 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 16. nov. 2018 01:42 ]

Tako kot se novembra spodobi, smo tudi na našem društvu praznovali Martinovo, praznik, ki je znan predvsem kot praznik vina, ko se novo vino ali mošt spremeni v čisto vino.

Mi smo ga obeležili z druženjem, imeli smo pojedino, jedli smo istrske bobiće in članice so spekle veliko peciva, tako da smo se najedli in posladkali. Praznovanje smo zaključili s tombolo in podelili tri lepe in okusne nagrade.
Oglejte si fotografije v galeriji:

https://photos.app.goo.gl/85pAgBB2E3Ab8AVk7


Z vpisom v ustavo bi reševali težave gluhih otrok

objavljeno: 25. okt. 2018 01:13 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 25. okt. 2018 01:14 ]


Gluhi si želijo, da bi bil slovenski znakovni jezik, ki je v Sloveniji avtohton, kot četrti uradni jezik vpisan v ustavo. S tem bi pridobili predvsem gluhi otroci, ki nimajo možnosti enovitega pouka znakovnega jezika in se ga zdaj učijo kar »drug od drugega«. Potrebam gluhih so politiki načeloma naklonjeni …

Kulturno ministrstvo gluhe načeloma podpira

»V zvezi si prizadevamo, da bi bil slovenski znakovni jezik priznan kot samostojen jezik, in menimo, da bi bilo primerno, da bi bil kot jezik opredeljen tudi v ustavi,« pravi sekretar ZDGNS Matjaž Juhart. Slovenski znakovni jezik je samostojen in se pomembno razlikuje od znakovnih jezikov v drugih državah. Od leta 2002 je njegov obstoj sicer že opredeljen v posebnem zakonu, a se zakon osredotoča na pravico gluhih do tolmačenja v upravnih postopkih in na sodiščih. Gluhi opozarjajo, da to ni dovolj. »Če bi bil jezik vpisan v ustavo, bi iz tega izhajala tudi obveznost države, da zagotovi razvoj in izobraževanje gluhih o znakovnem jeziku,« pojasnjuje Juhart. Tega gluhi otroci, ki obiskujejo specializirane šole, za zdaj niso deležni. »Standardiziran način učenja znakovnega jezika ne obstaja. Otroci se znakovnega jezika učijo dobesedno drug od drugega. Učijo se sproti, tudi od učiteljev oziroma prek 'izročila',« opozarja Juhart. Zato pričakujejo, »da bo znakovni jezik končno standardiziran, priznan kot jezik in da bo obvezen del učnih načrtov specializiranih šol kakor tudi učnih načrtov za gluhe otroke, ki so vključeni v redne oblike izobraževanja.«

Na ministrstvu za kulturo zatrjujejo, da se zavedajo »velikega pomena, ki ga ima za gluhe razvoj slovenskega znakovnega jezika. »Postopek spremembe ustave sicer ni v pristojnosti ministrstva za kulturo, vendar skupnost gluhih in naglušnih podpiramo pri prizadevanjih za čim širšo uveljavitev slovenskega znakovnega jezika in enakopravnejše sodelovanje v javnem življenju,« so sporočili. Zatrdili so še, da se bo minister Dejan Prešiček s predstavniki zveze srečal na delovnem sestanku.

Štiri evropske države so vpis že uredile

O vpisu so se predstavniki zveze že pogovorili tudi s poslanskimi skupinami. Te se do predloga uradno še niso opredelile, prvi odzivi pa kažejo, da prizadevanje za spoštovanje in udejanjanje pravice do slovenskega znakovnega jezika med politiki uživa široko podporo. »Temeljne človekove pravice je treba zapisati v ustavo. Le tako dobijo ustrezno težo in jih ni mogoče poljubno prilagajati. V zakonu pa podrobneje določiš, kako se te pravice udejanjajo in uporabljajo,« pravi poslanec SMC Jani Möderndorfer, ki je tudi tolmač slovenskega znakovnega jezika. Poslanci, ki podpirajo zavzemanje gluhih, pričakujejo, da bo predlog za dopolnitev ustave pripravila vlada. Če se to ne bo zgodilo, bodo verjetno začeli zbirati poslanske podpise – za začetek postopka spreminjanja ustave jih potrebujejo dvajset, a jih bodo poskušali pridobiti čim več. Nekateri pa se vendarle sprašujejo, ali ne bi morda zadoščal že jasnejši zapis v zakonu oziroma dosledno izpolnjevanje že obstoječih zakonskih določil. Za spremembo ustave so namreč potrebni glasovi dveh tretjin poslancev, kar je politično zahteven podvig.

Ustavno opredelitev znakovnega jezika sicer poznajo štiri evropske države – Portugalska, Avstrija, Madžarska in Finska. »Z zakonom lahko znakovni jezik priznaš kot avtohton jezik, a kaj ko se v resnici ta pravica niti v vzgoji in izobraževanju niti v kulturi ne udejanja,« pri nujnosti vpisa v ustavo vztraja Möderndorfer. Poznavalci opozarjajo tudi na težave pri zdravljenju gluhih in naglušnih, saj mnogi zdravniki ne dovolijo, da bi bil v ordinaciji prisoten tolmač.

Vir: Dnevnik"Kdaj če ne sedaj? Kdo če ne mi!" (Predsednik ZDGNS, Mladen Veršič)

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije

Drenikova 24
1000 Ljubljana

Tel.: +386 (01) 500 15 00
Fax.: +386 (01) 500 15 22

e-mail: info@zveza-gns.si
www.zveza-gns.siZačetni tečaj znakovnega jezika

objavljeno: 9. okt. 2018 01:24 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 25. okt. 2018 00:58 ]


VABILO

TRIDESET URNI ZAČETNI TEČAJ ZNAKOVNEGA JEZIKA


abcd.jpg
Tečaj bo potekal predvidoma od oktobra 2018 do januarja 2019.


Tečajnice in tečajniki bodo spoznali značilnosti znakovnega jezika, pomen gluhote, se naučili osnovne komunikacije z gluhimi osebami, osvojili enoročno abecedo in osnovne kretnje s področij osebnost, družina, čas, barve, številke, poklici, čustva.


Tečajniki prejmejo učbenik.


Prispevek za tečaj : 100 €; za dijake, študente in brezposelne 50 €.


S tečajem bomo pričeli 23. oktobra 2018, potekal bo 1x tedensko in sicer ob torkih od 17.00 do 19.15,
po 3 šolske ure v prostorih Društva gluhih in naglušnih Južne Primorske.
Dodatne informacije in prijave:

Društvo gluhih in naglušnih Južne Primorske

Župančičeva 18 , 6000 Koper

drustvo.gluhih-naglusnih@telemach.net

041/641692

Vabljeni!
KOMUNIKACIJSKI DODATEK - Zakon o osebni asistenci

objavljeno: 8. okt. 2018 02:34 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 8. okt. 2018 02:35 ]


Prvega januarja 2019 se začne izvajati zakon o osebni asistenci. Če želite uveljaviti pravico iz tega zakona, morate vlogo oddali že zdaj. Obrazec lahko najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti:

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/invalidi_vzv/osebna_asistenca/

Obrazec najdete tudi v priponki pod člankom ali pa vam ga natisnemo na društvu v času uradnih ur.

Do komunikacijskega dodatka so upravičeni ljudje, starejši od 18 let, ki imajo najmanj 95% okvaro sluha po Fowlerju. Pravico lahko uveljavljajo gluhoslepi, ki imajo hkrati 50 odstotno izgubo sluha in eno izmed petih kategorij izgube vida. Vlagatelji morajo označiti svojo kategorijo invalidnosti.

Vlagatelj mora obvezno priložiti dokazilo o gluhoti ali gluhoslepoti (odločba ZPIZ-a ali izvid ORL-a, kjer je razviden odstotek izgube sluha po Fowlerju). Potrebno je obkrožiti tudi katero pravico uveljavljate, torej denarno nadomestilo v višini dodatka za pomoč in postrežbo, ki trenutno znaša 146,06 evrov mesečno, ali  pravico do 30 ur osebne asistence mesečno.

Če boste izbrali osebno asistenco in že prejemate denarni prejemek, morate navesti višino tega prejemka in podpisati izjavo, da boste polovico denarnega prejemka namenil za sofinanciranje osebne asistence.

V vlogi navedite tudi številko svojega transakcijskega računa, na katerega boste prejemali denarno nadomestilo. Izpolnjeno vlogo oddajte na centru za socialno delo, kjer vam bodo izdali odločbo o pravici do osebne asistence v obsegu 30 ur na mesec ali odločbo o pravici do denarnega nadomestila – komunikacijskega dodatka.

Denarna nadomestila bodo izplačevali po 1. januarju 2019.


Vlogo oddate na centru za socialno delo. Ob vlogi zahtevajte potrdilo.

Vso pomoč pri urejanju Vloge za komunikacijski dodatek vam nudimo v pisarni društva v času uradnih ur.Uradne ure Centra za socialno delo Koper
  • Ponedeljek

    od 8.00 do 12.00 in od  13.00 do 15.00

  • Sreda

    od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 17.00

  • Petek

    od 8.00 do 12.00Članica društva DGN JP Olga Knez - prejemnica plakete Srečka Kosovela

objavljeno: 28. avg. 2018 01:03 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 28. avg. 2018 01:04 ]

SEŽANA- V okviru sežanskega občinskega praznika "28. avgust" so na slavnostni seji občinskega sveta 24. avgusta v Kosovelovem domu v Sežani podelili občinska priznanja. Priznanja je podelil župan Davorin Terčon, ki je orisal pomembne pridobitve v zadnjem letu in zastavljenih nalog, v družbi podžupana Rada Pirjevca. Najvišje priznanje – občinsko nagrado prejela slikarja oče in sin Janko in Simon Kastelic za neizbrisen pečat na področju likovnega ustvarjanja. Priznanje Občine Sežana je prejel Ludvik Husu za več kot 40-letno odmevno in ugledno delo na področju jamarstva in gasilstva. Letošnja prejemnica plakete Srečka Kosovela, ki se podeli za dolgoletno uspešno in ustvarjalno delo ter za vidne dosežke s področja kulture in umetnosti v občini in v širšem prostoru, je Olga Knez iz Sežane, od leta 2001 tudi članica Društva gluhih in naglušnih Koper, ki se je lani preimenovalo v DGN Južne Primorske. Plaketo je prejela za dolgoletno spremljanje lokalnih dogodkov in izčrpno poročanje v medijih, tudi v glasilu Iz sveta tišine.


V obrazložitvi nagrade, za katero so jo predlagali Društvo kmetic sežanske regije, vinogradniki in vinarji Krasa, Zadruga Vinakras in Kmetijsko svetovalna služba Sežana, so zapisali:

"Olgo Knez odlikuje velika ljubezen do Krasa, kraške pokrajine in Kraševcev, zato sploh ne čudi dejstvo, da o tukajšnjih lepotah in dobrotah s tolikšnim občutkom in zanosom seznanja ljudi. Tako domačo javnost v lokalnem okolju, kot tudi širše slovensko občinstvo ter Slovence v zamejstvu in po svetu, ažurno informira o dogajanju ter društvenem in kulturnem življenju na našem območju.

Z novinarstvom se je v Tubljah pri Komnu rojena Kraševka srečala že v srednji ekonomski šoli v Sežani, v zadnjem letniku pa je v zborniku Almanah mladih objavila tudi nekaj svojih pesmi. V svojem življenju je bila zelo aktivna - bila je predsednica Odbora za knjigo pri ZKO Sežana, ob pisanju za revijo Mladina pa je sodelovala s svojimi literarnimi prispevki, predvsem pesmimi. Ponosna je na to, da njene članke lahko prebiramo v raznih glasilih, časopisih in revijah kot so: Kmečki glas, Delo, Primorske novice, Vzajemnost, Vino, O konjih, Drobnica, Iz sveta tišine, Za srce, Lovec, Gasilec, Naše jame, Pet zvezdic, glasilo Kluba Balilla in drugi. V preteklosti je sodelovala tudi z revijo Kras, portalom Slomedia za Slovence v zamejstvu in po svetu ter takratnim sežanskim radijem in televizijo. Že skoraj 40 let je aktivna dopisnica Primorskega dnevnika, v času izhajanja časopisa Republika pa je s svojimi prispevki obveščala Slovence v Italiji o aktualnosti in dogajanju na Krasu in Brkinih. Vrsto let je bila tudi v uredniškem odboru časopisa Oko, ki ga je kasneje zamenjala Goriška. Nepogrešljivi pa so tudi njeni prispevki v lokalnih časopisih kraško brkinskih občin.

Oglaša se s prispevki s področja kulture, društvenega in družabnega življenja, turizma, kulinarike in športa. Njeno poročanje ima velik pomen tudi na področju kmetijstva, predvsem pri obveščanju javnosti o zaščiti pridelkov s tradicionalnim poreklom. Njene priljubljene teme vključujejo tako mladino kot tudi starejše osebe, ki s svojim delom in aktivnostjo prispevajo k blagostanju naše družbe.

Olga je izredno prizadevna občanka, ki se udejstvuje na različnih področjih. Tako je članica številnih združenj - od kulturnih, humanitarnih, kmetijskih, športnih, do etnoloških in drugih društev. Delovala je v društvu gluhih in naglušnih ter v klubu Balilla, je članica Združenja borcev za vrednote NOB Sežana, aktivna je pri Rdečem križu in vključena v Univerzo za tretje življenjsko obdobje Kras, poznani pa so tudi njeni športni uspehi na državni ravni v streljanju z zračno pištolo. Od svojega 18. leta starosti je redna krvodajalka.

Ob tem je potrebno poudariti, da vsa leta vestno opravlja tudi svojo službo v državni upravi. Leta 2002 ji je takratni predsednik države, dr. Janez Drnovšek, po izboru občanov podelil nagrado za najbolj prijazno javno uslužbenko meseca aprila.
Poročanje Olge Knez ima velik pomen pri predstavitvi tradicionalnih kraških atributov, saj z njim pomembno prispeva k promociji Krasa in njegovih značilnosti. Občina Sežana se ji za dolgoletno spremljanje lokalnih dogodkov in izčrpno poročanje v medijih zahvaljuje s podelitvijo PLAKETE SREČKA KOSOVELA za leto 2018."


Olga, odkar je članica koprskega DGN, pa poroča za različne medije tudi o življenju in delu koprskih članov društva, ki so pred leti praznovali 60-letnico svojega delovanja. Sicer pa je članica kraške sekcije, v kateri so zbrani predvsem naglušni člani pod dolgoletnim vodstvom predsednika Milana Šuca. Ponosna je na 8-letno vnukinjo Emi, ki je bila letos kot najuspešnejša učenka sprejeta pri predsedniku države Borutu Pahorju v Ljubljani. V hitrostnem računanju na pamet pa ne zaostaja tudi vnuk Niki, ki sta s sestrico Emi lani na mednarodnem tekmovanju v Brainobrainu v Zagrebu osvojila oba 1.mesto v svoji kategoriji. Emina in Nikijeva mama prof. Mojca Stojkovič je inovatorka novih učnih metod Freestyle učenja in v program Brainobraina verjame že od samega začetka, odkar je v Sloveniji.

Besedilo in fotografije: Olga KnezOb odprtju razstave "Kamen na kamen ... Rimska arhitektura severozahodne Istre"

objavljeno: 9. jul. 2018 02:04 avtor: Info Dgnkp

Kot smo že pisali, so v Pomorskem muzeju Sergeja Mašera v Piranu po novem dostopnejši vsem osebam, tudi osebam z oviranostjo. V okviru letošnje Poletne muzejske noči so pripravili razstavo "Kamen na kamen ... Rimska arhitektura severozahodne Istre". Hkrati so predstavili novosti in razložili, zakaj je sedaj muzej dostopnejši za vse osebe.

Odprtje je bilo v soboto, 16. junija, v Pomorskem muzeju v Piranu. Začelo se je ob 18h, ko so se v muzejskem parku predstavila društva, ki delujejo v korist osebam s posebnimi potrebami.
Nadaljevalo se je z odprtjem razstave o rimski arhitekturi. Na odprtju razstave je bilo poskrbljeno tudi za gluhe in naglušne osebe, saj so prostori po novem opremljeni z indukcijsko zanko, govor pa je tolmačila Tatjana Frančeškin.

Bilo je zanimivo. Naša aktivna članica Dunja Hrvatin nam je poslala fotografskih utrinkov.


Oglejte si nekaj fotk. Kliknite na spodnjo fotografijo.

https://photos.app.goo.gl/TbW8yNZTCqdp6sgZ7
Fotografija: arhiv Dunje Hrvatin


Sporočilo za javnost – zloraba invalidnosti

objavljeno: 5. jul. 2018 00:51 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 5. jul. 2018 00:52 ]

Ponovno so se pojavili ljudje, ki zlorabljajo invalidnost zato, da bi zaslužili na tuj račun. Pazite in če opazite kogarkoli, ki na tak način zbira denar, takoj obvestite policijo.


Iz spletne strani ZDGNS:

Obveščamo vas, da se po različnih krajih Slovenije pojavljajo posamezniki, ki se pretvarjajo, da so gluhi ali naglušni ter da zbirajo sredstva zase ali za organizacije gluhih in naglušnih v Sloveniji. Izjavljajmo, da Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije ter vsa njena društva, nimajo nič s tem, ter da gre za morebitne zlorabe. Naše organizacije se ne poslužujejo tovrstnih oblik zbiranja sredstev, saj predstavljajo kršitev slovenske zakonodaje. Vse vljudno naprošamo, da v kolikor vidijo kogarkoli, ki bi na takšen ali podoben način zbiral sredstva za gluhe ali naglušne oz za organizacije gluhih in naglušnih, da le to nemudoma sporočijo policiji.

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije je skupaj s svojimi 13 društvi po vsej Sloveniji reprezentativna invalidska organizacija za osebe z okvaro sluha in sicer za gluhe, naglušne, osebe s polževim vsadkom in osebe z gluhoslepoto. Vljudno prosimo vse, da ne zlorabljajo invalidnosti z namenom okoriščanja ali zavajanja, za dosego svojih interesov.

Mladen Veršič
Predsednik ZDGNShttp://www.zveza-gns.si/novice/slovenija/zlorabe-na-racun-gluhih-in-naglusnih/
Fotografija: ZDGNS

1-10 of 22