Članica društva DGN JP Olga Knez - prejemnica plakete Srečka Kosovela

objavljeno: 28. avg. 2018 01:03 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 28. avg. 2018 01:04 ]
SEŽANA- V okviru sežanskega občinskega praznika "28. avgust" so na slavnostni seji občinskega sveta 24. avgusta v Kosovelovem domu v Sežani podelili občinska priznanja. Priznanja je podelil župan Davorin Terčon, ki je orisal pomembne pridobitve v zadnjem letu in zastavljenih nalog, v družbi podžupana Rada Pirjevca. Najvišje priznanje – občinsko nagrado prejela slikarja oče in sin Janko in Simon Kastelic za neizbrisen pečat na področju likovnega ustvarjanja. Priznanje Občine Sežana je prejel Ludvik Husu za več kot 40-letno odmevno in ugledno delo na področju jamarstva in gasilstva. Letošnja prejemnica plakete Srečka Kosovela, ki se podeli za dolgoletno uspešno in ustvarjalno delo ter za vidne dosežke s področja kulture in umetnosti v občini in v širšem prostoru, je Olga Knez iz Sežane, od leta 2001 tudi članica Društva gluhih in naglušnih Koper, ki se je lani preimenovalo v DGN Južne Primorske. Plaketo je prejela za dolgoletno spremljanje lokalnih dogodkov in izčrpno poročanje v medijih, tudi v glasilu Iz sveta tišine.


V obrazložitvi nagrade, za katero so jo predlagali Društvo kmetic sežanske regije, vinogradniki in vinarji Krasa, Zadruga Vinakras in Kmetijsko svetovalna služba Sežana, so zapisali:

"Olgo Knez odlikuje velika ljubezen do Krasa, kraške pokrajine in Kraševcev, zato sploh ne čudi dejstvo, da o tukajšnjih lepotah in dobrotah s tolikšnim občutkom in zanosom seznanja ljudi. Tako domačo javnost v lokalnem okolju, kot tudi širše slovensko občinstvo ter Slovence v zamejstvu in po svetu, ažurno informira o dogajanju ter društvenem in kulturnem življenju na našem območju.

Z novinarstvom se je v Tubljah pri Komnu rojena Kraševka srečala že v srednji ekonomski šoli v Sežani, v zadnjem letniku pa je v zborniku Almanah mladih objavila tudi nekaj svojih pesmi. V svojem življenju je bila zelo aktivna - bila je predsednica Odbora za knjigo pri ZKO Sežana, ob pisanju za revijo Mladina pa je sodelovala s svojimi literarnimi prispevki, predvsem pesmimi. Ponosna je na to, da njene članke lahko prebiramo v raznih glasilih, časopisih in revijah kot so: Kmečki glas, Delo, Primorske novice, Vzajemnost, Vino, O konjih, Drobnica, Iz sveta tišine, Za srce, Lovec, Gasilec, Naše jame, Pet zvezdic, glasilo Kluba Balilla in drugi. V preteklosti je sodelovala tudi z revijo Kras, portalom Slomedia za Slovence v zamejstvu in po svetu ter takratnim sežanskim radijem in televizijo. Že skoraj 40 let je aktivna dopisnica Primorskega dnevnika, v času izhajanja časopisa Republika pa je s svojimi prispevki obveščala Slovence v Italiji o aktualnosti in dogajanju na Krasu in Brkinih. Vrsto let je bila tudi v uredniškem odboru časopisa Oko, ki ga je kasneje zamenjala Goriška. Nepogrešljivi pa so tudi njeni prispevki v lokalnih časopisih kraško brkinskih občin.

Oglaša se s prispevki s področja kulture, društvenega in družabnega življenja, turizma, kulinarike in športa. Njeno poročanje ima velik pomen tudi na področju kmetijstva, predvsem pri obveščanju javnosti o zaščiti pridelkov s tradicionalnim poreklom. Njene priljubljene teme vključujejo tako mladino kot tudi starejše osebe, ki s svojim delom in aktivnostjo prispevajo k blagostanju naše družbe.

Olga je izredno prizadevna občanka, ki se udejstvuje na različnih področjih. Tako je članica številnih združenj - od kulturnih, humanitarnih, kmetijskih, športnih, do etnoloških in drugih društev. Delovala je v društvu gluhih in naglušnih ter v klubu Balilla, je članica Združenja borcev za vrednote NOB Sežana, aktivna je pri Rdečem križu in vključena v Univerzo za tretje življenjsko obdobje Kras, poznani pa so tudi njeni športni uspehi na državni ravni v streljanju z zračno pištolo. Od svojega 18. leta starosti je redna krvodajalka.

Ob tem je potrebno poudariti, da vsa leta vestno opravlja tudi svojo službo v državni upravi. Leta 2002 ji je takratni predsednik države, dr. Janez Drnovšek, po izboru občanov podelil nagrado za najbolj prijazno javno uslužbenko meseca aprila.
Poročanje Olge Knez ima velik pomen pri predstavitvi tradicionalnih kraških atributov, saj z njim pomembno prispeva k promociji Krasa in njegovih značilnosti. Občina Sežana se ji za dolgoletno spremljanje lokalnih dogodkov in izčrpno poročanje v medijih zahvaljuje s podelitvijo PLAKETE SREČKA KOSOVELA za leto 2018."


Olga, odkar je članica koprskega DGN, pa poroča za različne medije tudi o življenju in delu koprskih članov društva, ki so pred leti praznovali 60-letnico svojega delovanja. Sicer pa je članica kraške sekcije, v kateri so zbrani predvsem naglušni člani pod dolgoletnim vodstvom predsednika Milana Šuca. Ponosna je na 8-letno vnukinjo Emi, ki je bila letos kot najuspešnejša učenka sprejeta pri predsedniku države Borutu Pahorju v Ljubljani. V hitrostnem računanju na pamet pa ne zaostaja tudi vnuk Niki, ki sta s sestrico Emi lani na mednarodnem tekmovanju v Brainobrainu v Zagrebu osvojila oba 1.mesto v svoji kategoriji. Emina in Nikijeva mama prof. Mojca Stojkovič je inovatorka novih učnih metod Freestyle učenja in v program Brainobraina verjame že od samega začetka, odkar je v Sloveniji.

Besedilo in fotografije: Olga Knez