December 2018

objavljeno: 20. dec. 2018, 03:46 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 20. dec. 2018, 03:51 ]
December je bil v našem društvu, posebno ob sredah popoldne, ko so na vrsti družabna srečanja, precej pester. Začeli smo z izdelovanjem novoletnih voščilnic, nadaljevali s kuharsko delavnico in predavanjem z znano kuharico Emilijo Pavlič, zaključili pa z družabnim srečanjem in lepimi željami za prihajajoče Novo leto.

Novoletne voščilnice smo letos zelo poenostavili in s prstnimi odtisi, ki smo jih uporabili kot štampiljke, oblikovali rjave glave jelenčkov, z manjšim čopičem naredili rdeč smrček, nato pa še s črnim svinčnikom narisali rogovje in oči ter z zelenim svinčnikom napisali “Vesele Praznike”.Kuharska delavnica in predavanje je bilo pika na i decembrskemu vzdušju, saj je društvena dvorana še nekaj dni dišala po sladkem. Gospa Emilija je pripravila domače buhteljne, ki jih je spekla kar v dvorani. Celo predavanje so se nam cedile sline in na koncu smo le lahko poskusili to dobroto - bili so mehki kot puhek, ravno prav sladki in so se kar topili v ustih. Gospa Emilija nam je med predavanjem in delavnico (pokazala nam je, kako se na zelo enostaven način dela kvašeno testo) povedala mnogo kuharskih trikov in načinov, kako si olajšati vsakodnevno kuhanje. Naj naštejem zgolj nekaj zanimivosti, ki nam jih je povedala: peki papirja ni priporočljivo uporabljati, raje fajn namastimo pekač, saj papir ni zdrav, povoskan je s strupenimi stvarmi, ki otrokom, pa tudi odraslim povzroča alergije. Najboljše posode za peko so iz emajla ali steklene, izogibajmo se teflonu. V kvašeno testo vedno vlivamo toplo mleko ali vodo, če delamo z belo moko, če pa delamo s črno moko, potem je najbolje, da je tekočina, ki jo uporabljamo, vroča.Testo, ki smo ga zamesili, je lahko v vrečki v hladilniku 24 ur - če je preveč časa na toplem, postane kislo. Namesto belega sladkorja je bolje uporabljati med in namesto vaniljevega sladkorja, ki vsebuje zgolj umetno aromo, nam je priporočala, da uporabimo kar pravi strok vanilje, ali pa nariban olupek pomaranče ali mandarine ali limone. Ko uporabljamo pečico, lahko hrano, ki jo pečemo damo kar v mrzlo pečico in smo tako bolj ekološki. Razlika je le v tem, da pečemo na 220°C, enako časa. Odsvetovala je uporabo ventilatorja, saj ta suši in je potem pecivo ali karkoli že pečemo, suho, kar je seveda škoda, če smo se trudili, da bi bilo mehko in sočno. Poudarila je, kako pomembno je pitje vode, če se npr. počutimo utrujene, je najbolje spiti kozarec ali dva vode in takoj se bomo bolje počutili. Paziti moramo tudi na vlažnost zraka doma in v delovnem okolju, predlagala je nakup hidrometra, poleg termometra in vlažnost mora biti od 40-60%, da je idealno. Predlagala je, da če imamo presuh zrak, v prostore damo posodice z vodo in soljo, saj sol blagodejno vpliva na dihala. Povedala je, da lahko v posodice damo tudi kakšen čaj, še posebej, če smo prehlajeni ali pa si želimo odišaviti prostor. To in še več je gospa Emilija delila z nami. Bilo je resnično zanimivo, poučno in zabavno. Izkazalo se je, da so naši člani izredno radovedni in zelo radi kuhajo, saj so nenehno postavljali vprašanja. Zahvaljujemo se gospe Emiliji za tako čarobno in dišečo sredo.

Zadnja družabna sreda v letošnjem letu pa je minila v sproščenem in svečanem vzdušju. Ženske so napekle toliko peciva, da ga že nismo vedeli več kam odlagati … mize so se šibile pod težo dobrot. Uvod v druženje sta pripravila otroka, ki sta nam odkretala čudovito pesem “Božična pravljica”. Nato nas je pozdravila gospa predsednica, Darja Mujkanovič, ki nas je toplo pozdravila in povedala nekaj uvodnih besed. Za tem je predsednik športne sekcije, Aljoša Delošto, podelil priznanja najbolj uspešnim športnikom leta: Aleksandri Prelaz in Ivanki Vincek za doseženo 3. mesto na ekipnem državnem prvenstvu za ženske, Borisu Škoda in Stjepanu Vincek za doseženo 3. mesto na državnem prvenstvu gluhih v balinanju - moške dvojice, in še enkrat Stjepanu Vincek, ki je dosegel 3. mesto na državnem prvenstvu gluhih v balinanju - posamezno. Sledila je pojedina - slastni narezki, sokovi, aperitivčki in domače sladice, ki so bile boljše ena od drugih … Zaključili smo s tombolo, zmagovalci so prejeli lepe, sladke nagrade. Zabava se je potegnila malce dlje kot običajno, saj je bil to dan, ko smo se, vsaj večina, videli zadnjič letos in smo se morali posloviti, kot se spodobi: z objemi in lepimi željami.Naj bo v Novem letu korak odmeven, beseda pogumna, življenje iskrivo, ustvarjalno in polno …