Zanimivosti

Z gluhimi na ogled najlepših mest jugozahodne Istre; piše: Olga Knez

objavljeno: 3. sep. 2018 01:34 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 3. sep. 2018 01:35 ]

KOPER- Društvo gluhih in naglušnih Južne Primorske, ki deluje od leta 1955 in združuje okrog 300 članov iz 10. južno primorskih občin, imajo novo predsednico Darjo Mujkanović, ki je krmilo društva prevzela lani in je že vpeta v prizadevno delo ob dolgoletni tajnici Sonji Bordon. Društvo ima na Krasu svojo podružnico, ki jo že nekaj desetletij vodi njihov zvesti član Milan Šuc iz Pliskovice, ki v društvu dela že skoraj štiri desetletja. Ob izvajanju posebnih socialnih programom pa najdejo tudi čas za druženje. Tako so pred kratim za svoje člane organizirali izlet in jih popeljali na ogled najlepših mest jugozahodne Istre.


Turistični vodič jim je predstavil Istro, ki se deli na tri dele: rdeča Istra (zahodni in južni del zaradi rdeče zemlje (terrerose) ob morju , kjer uspevajo trte in oljke), siva Istra (srednji del)- ki ji pravimo tudi hrvaška Toskana, ki je ime dobila po glinastih sivih tleh, in bela Istra (Čičerija in Učka) z apnencem in Krasom. Seznanili so se z bogato zgodovino in arhitekturo in si ob poti ogledali tudi kažune (majhna okrogla zaklonišča, zgrajena iz kamna in so bili namenjeni spravilu kmečkega orodja, zatočišču pastirjem in kmetom proti vremenskim neprilikam, staji za živino ipd., danes pa predstavljajo turistično atrakcijo ljudske gradnje).


Najprej so se zaustavili v Vodnjanu s srednjeveškem kotičku Istre z najvišjim 62-metrov visokim zvonikom v Istri in s katerega se vidi kar 128 istrskih zvonikov. Začudili so se ob zapuščenem in porušenem srednjeveškem mestu Dvigrad, ki je v tem mestecu v Limski dolini. v 13. in 13. stoletju štelo kar 2 tisoč duš. Po okrepitvi z dobrim istrskim kosilom so se podali še zadnjemu cilju naproti. Obiskali so najznamenitejšo turistično istrsko destinacijo, romantični kraj Rovinj s ozkimi ulicami. Ogledali so si znamenito cerkev sv. Evfemije in v njej velik sarkofag. Prisluhnili so legendi o sv. Evfemiji, zavetnici Rovinja in zaščitnici mornarjev in mlinarjev. Seznanili so se, kdo je sv. Evfemija in zakaj je postala zaščitnica mesta. Prečudovit je bil tudi pogled na morje in rovinjske plaže. Domov so se vračali polni novih spoznanj in vtisov.


Po poletnih počitnicah pa se že veselijo, da se bodo15. septembra udeležili mednarodnega dneva gluhih in naglušnih, ki bo letos potekal v Ljubljani.

Besedilo in foto: Olga KnezOdprtje razstave "Kamen na kamen ... Rimska arhitektura severozahodne Istre"

objavljeno: 15. jun. 2018 01:15 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 15. jun. 2018 01:24 ]

V Pomorskem muzeju Sergeja Mašera v Piranu so po novem dostopnejši vsem osebam, tudi osebam z oviranostjo. V okviru letošnje Poletne muzejske noči so pripravili razstavo "Kamen na kamen ... Rimska arhitektura severozahodne Istre". Hkrati bodo predstavili novosti in razložili, zakaj je sedaj muzej dostopnejši za vse osebe.

Vabljeni v soboto, 16. junija, v Pomorski muzej v Piran. Začelo se bo ob 18h, ko se bodo v muzejskem parku predstavila društva, ki delujejo v korist osebam s posebnimi potrebami.
Nadaljevalo se bo z odprtjem razstave o rimski arhitekturi. Na odprtju razstave bo poskrbljeno tudi za gluhe in naglušne osebe, saj so prostori po novem opremljeni z indukcijsko zanko, govor pa bo tolmačila Tatjana Frančeškin.
Na koncu vam bodo postregli s prigrizkom.

Prepričani smo, da bo zanimivo. Prisrčno vabljeni!


Teden naglušnih - Konferenca mednarodne zveze naglušnih IFHOH 2018

objavljeno: 21. maj 2018 04:54 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 25. okt. 2018 01:46 ]

DOSTOPNOST ODSTRANI VSE OVIRE


Pod naslovom Dostopnost odstrani vse ovire, je v Ljubljani od 7. do 12. maja potekal Teden naglušnih. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije je gostila Svetovno (IFHOH) in Evropsko zvezo naglušnih, ob tem pa je organizirala konferenco na pričujočo temo, ki se je je udeležilo več kot sto predstavnikov Društev gluhih in naglušnih iz Slovenije, Evrope ter ostalega sveta.


Za ogled fotoalbuma kliknite SEM.
Tudi mi iz Društva gluhih in naglušnih Južne Primorske smo se udeležili konference, ki je bila v petek, 11. maja, v Ljubljani, v M Hotelu. Naredili bomo kratek povzetek dogajanja.

Po registraciji so sledili pozdravni nagovori. Konferenco je s pozdravnim govorom odprl Boris Horvat, podpredsednik ZDGNS, ki je opozoril na težave, s katerimi se soočajo naglušni v vsakdanjem življenju. Nato nas je pozdravila Ruth Warrick, predsednica IFHOH iz Kanade, ki je, kot največjo prioriteto izpostavila zavedanje o naglušnosti. Meni, da je na tem področju  potrebno bistveno več narediti. Omenila je tudi, da se z naglušnostjo sooča kar 467 milijonov oseb po vsem svetu. Sledil je nagovor evropskega poslanca Marcel ge Graaffa iz Skupine Evrope narodov in svobode, ki je prav tako poudaril pomembnost ozaveščanja o naglušnosti. Nato nas je nagovorila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, ki je povedala, da je v Evropski uniji zabeleženih 80 milijonov naglušnih ljudi. Pravi, da se na ministrstvu zavedajo težav naglušnih na vseh življenjskih plateh. Povedala je, da je Slovenija 25. država v svetu, ki je priznala znakovni jezik kot uradni jezik in omogočila tolmača do 30 ur po lastni presoji. Omenila je Zakon o izenačevanju možnosti in s tem pravico gluhih in naglušnih do tehničnega pripomočka. Prav tako je omenila Zakon o osebni asistenci, ki uzakonja pravico do komunikacijskega dodatka. Ministrica prav, da gluhota in naglušnost nista in ne smeta biti tabu. V pozdravnem nagovoru nas je nagovoril tudi poslanec državnega zbora Jani Möderndorfer, ki je poudaril, da je za gluhe osebe bolje poskrbljeno kot za naglušne ter da 99 % poslancev ne loči naglušnosti od gluhote. Pozval je k večjemu ozaveščanju. Sledil je še nagovor poslanca EU parlamenta, Igorja Šoltesa, ki je prav tako pozval k večjemu ozaveščanju in omenil že sprejete zakone.

Sledili so govori o pravnih podlagah v Sloveniji in Evropski uniji. Prva v tej skupini je bila ponovno Ruth Warrick, predsednica IFHOH iz Kanade, ki je predstavila nekatere ovire. Zanimiva informacija je bila ta, da so nedavno v Nepalu naglušnost definirali zelo ozko - le 85 do 90 dcb, organizacija IFHOH pa jim je pomagala to definicijo razširiti. Tako kot večina govorcev prej, je tudi ona poudarila, da je potrebno dvigovati zavednost o vplivu hrupa na naglušnost. Sledil je govor Dragice Bac, ki je predstavila zakonodajo o invalidskem varstvu v 74 zakonih. Drago Perkič, vodja oddelka za medicinske pripomočke na ZZZS, je obrazložil, kako zagotavljajo pravico do slušnega aparata, ki je krita iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Razložil je, kako lahko naglušna oseba pride do slušnega aparata in omenil, da je pokritost stroškov dejansko zelo majhna in poudaril, da se bodo na tem področju še pogajali. Nato nam je zakonodajo in dostopnost grajenega okolja za osebe z okvaro sluha pojasnila Pavla Koc, sekretarka Direktorata za prostor, graditev in stanovanja, MOP. Tudi na tem področju se stvari odvijajo in razvijajo v pozitivne smeri.

Po odmoru je sledila razprava o psiholoških vidikih okvar sluha. Prvi predavatelj, Vilijem Ščuka dr.med., zdravnik pediater in psihoterapevt je sestavil predavanje z naslovom Sluh in govor pri oblikovanju osebnosti. Poudaril je, da je slušno prizadeta oseba prizadeta tudi čustveno in ima moten koncept osebnosti, saj je duševnost grajena na čisto drugačnih osnovah, kot sicer. Omenil je odnos do hrane, saj ta zelo pomembno vpliva na razvoj možganov - pomembno je pravo razmerje hranljivih snovi. Tudi gibanje je pomemben dejavnik pri razvoju in ohranjanju duševnosti in pa možganska telovadba. Vsi tej dejavniki pomembno vplivajo na način čustvenega odziva, saj so čustva predstopnja mentalnega življenja. Sledilo je zanimivo predavanje o izgubi sluha in delovnem spominu generalne sekretarke EFHOH iz Danske, Aide Regel Poulsen. Razložila nam je o delovanju možganov, o živčnih pulzih, procesiranju informacij, in reševanju težav. Sledilo je predavanje doc. dr. Janeza Rebola, doktorja medicine iz UKCMB. Njegovo predavanje o kohlearni implantaciji pri odraslih je bilo izčrpno in jasno. Zanimiv podatek je bil, da stremijo k večji avtomatskosti med samimi operacijam. O okoljskem hrupu in javnem zdravju je govorila Sonja Jeram iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Njeno področje dela zajema ugotavljanje hrupa v okolici in njegovega vpliva na komunikacijo in sluh. Po izčrpnih statističnih podatkih je poudarila, kako pomembno je, da okolje opozarjamo na to perečo problematiko, saj je kakovost življenja neprimerno boljša v okoljih, kjer je vpliv hrupa zmanjšan na minimum.

Sledil je dve urni odmor za kosilo. Nato nas je pozdravil Marko Štanta, zaposlen na ZDGNS, s predavanjem Podpora uporabnikom slušnih aparatov na lokalnem nivoju. Poudaril je, da bo čez trideset let naglušnost nekaj povsem normalnega in da se bo naglušnost podvojila. Med predavanjem je omenil veliko zanimivih stvari, predvsem pa, da nas čaka še veliko dela. Za njim je vajeti v roke prevzela doc. dr. Saba Batellino dr. med. iz UKCLJ, ki je razpravljala o vzrokih naglušnosti in gluhosti. Razložila je delovanje ušesa in zvoka, o napakah v ušesih, ki so lahko prirojene ali pa se pojavijo naknadno. Prosila nas je, da naj zdravnike opozarjamo na svoje potrebe in želje, torej da naj govorijo bolj počasi, jasno in razločno. Sledilo je predavanje Darje Pajk, zaposlene v VDC Tončke Hočevar v Ljubljani, kjer dela z odraslimi osebami z motnjo v duševnem in telesnem razvoju ter dodatnimi motnjami. Z izgubo sluha se je spopadla v odrasli dobi po študiju. Naredila je zanimivo raziskavo z naslovom Ozaveščanje delodajalcev o prilagoditvah za naglušne. Izvlečki so bili zanimivi in poučni. Na koncu je sledila razprava in zaključki, ki sta jih pripravila Boris Horvat, med drugim tudi asistent na Medobčinskim društvom gluhih in naglušnih Gorenjske - AURIS Kranj in Adem Jahjefendić, strokovni sodelavec Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.


Vsem predavateljem je bilo skupno to, da je treba na področju raznih problematik, kar se tiče naglušnosti, še veliko postoriti. Strokovnjaki so pokazali veliko znanja, izvlečkov raziskav in pripravljenost na sodelovanje. Konferenca je potekala v sproščenem vzdušju in v prijaznem okolju. Ker je konferenca potekala v dveh jezikih (v slovenskem in angleškem jeziku), so organizatorji poskrbeli, da so tipkarji sproti pisali v obeh jezikih vse, kar so predavatelji povedali. Tudi prevajalci iz prevajalske agencije Alkemist so naredili veliko delo, saj so vseskozi simultano prevajali vsa besedila. Konferenca je bila zanimiva in veselimo se naslednje. Do takrat pa velja: veselo, pogumno in vztrajno na delo!Oglejte si video, ki ga je posnela SPLETNA TV. KLIK!


Obisk šolarjev OŠ Koper v DGN JP - Lov na zaklad

objavljeno: 7. maj 2018 01:41 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 7. maj 2018 03:08 ]

Že enajsto leto smo v sodelovanju s knjižnico Osnovne šole Koper ob tednu knjige organizirali kulturni dan z naslovom “Lov na zaklad” za drugošolce in petošolce. Tudi letos smo se z veseljem pridružili tej plemeniti gesti - saj vemo, svet stoji na mladih!

Konec aprila so učenci 2. razreda lov na zaklad začeli na različnih postajah - razdeljeni v skupine so obiskali štiri postaje v centru Kopra. Na vsaki postaji so izvedeli nekaj novega, tam pa so prejeli tudi vprašanja ali pa navodila, po katerih so našli naslednjo postajo. Preko vseh točk jih je pot pripeljala do cilja - zaklada. Zaklad pa je bil presenečenje.

Ustavili so se v Društvu gluhih in naglušnih Južne Primorske, kjer smo predstavili društvo, način sporazumevanja v znakovnem jeziku, abecedo, način življenja gluhih in naglušnih posameznikov in vlogo tolmača. Ostale postaje so bile: Antikvariat Libris, kjer je vodja knjigarne predstavila dejavnosti, ki se odvijajo v antikvariatu, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper, kjer so otroci spoznali Braillovo pisavo, ter “Na škalinah”, v prodajalni piranskih solin, kjer so otroci spoznali pomen soli in ostalega naravnega bogastva, ki ga skrivajo naše soline, razliko med morsko in kameno soljo, videli so tudi knjižne izdaje o solinah in spoznali knjižnega junaka, ki je tihotapil morsko sol. V Galeriji Meduza so si ogledali razstavo in spoznali "pisavo" umetnikov. Letos so si ogledali tudi Konfucijevo učilnico Koper univerze na Primorskem, kjer so spoznali kako se učijo vrstniki z drugačnega dela sveta. Na koncu so se vsi zbrali na cilju - na Prešernovem trgu, kjer so se otroci udeležili pravljične dogodivščine in poiskali skriti zaklad.

Petošolci so imeli malenkost drugačen program, v začetku maja in so poleg Društva gluhih in naglušnih Južne Primorske in Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper, obiskali tudi knjižnico italijanske Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio in pa Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper - oddelek za mlade bralce.

Cilji tega kulturnega dne so bili, da učenci spoznajo različne oddelke splošne in tudi šolske knjižnice, pojmujejo knjižnice kot del globalne informacijske mreže, spoznajo razliko med klasično in elektronsko knjigo, spoznajo Braillovo pisavo in tehnične pripomočke za pripravo zapisov v brajlici, spoznajo osnove znakovnega jezika in prisluhnejo pravljici ob kretanju, obiščejo različne kulturne ustanove in jih poimenujejo, aktivno sodelujejo z zaposlenimi v obiskanih ustanovah in postajajo samostojni uporabniki knjižnic zunaj šole.

Počaščeni smo, da smo lahko sodelovali v tem lepem projektu. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja, saj so otroci naše veliko bogastvo.Nekaj fotografij si lahko ogledate s klikom na spodnji fotografiji.

Praznovanje rojstnega dne - naš član praznuje abrahama

objavljeno: 6. okt. 2017 01:41 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 6. okt. 2017 02:53 ]


V sredo 27. septembra smo praznovali petdeset letnico našega gluhega člana, Borisa Škoda.


Nov abrahamovec je bil zelo presenečen ob dobrotah, ki so jih pripravili ostali člani društva. Posebej ženske so napekle peciva, slaščic in ostalih dobrot.


Seveda smo morali to ovekovečiti z lepo skupinsko fotografijo.


Zelo smo se zabavali, Borisu bo pa, najbrž, ta rojstni dan še dolgo ostal v lepem spominu.

PREDAVANJE: Življenje je tvoje, predavateljica: Valerija Škof

objavljeno: 6. okt. 2017 00:55 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 6. okt. 2017 01:43 ]


V sredo, 27. septembra, je v prostore društva prišla ga. Valerija Škof, prva gluha novinarka v Sloveniji, ki je zaposlena na Spletni TV. K nam je prišla predavati o knjigi, ki je svetovna uspešnica in ki opozarja na moč pozitivne misli.


Podučila nas je, da smo si za vso nesrečo in bolezni krivi sami, saj smo si te nadloge privabili z negativnimi prepričanji. Kot svetuje pisateljica knjige Življenje je tvoje, Louise L. Hay, je zelo pomembno, da se vzamemo v roke, spremenimo način miselnosti in prepričanja, ter tako spremenimo svoje življenje na bolje.Življenje je pravzaprav zelo preprosto in kar dajemo od sebe, se nam tudi vrne. Način razmišljanja postane za nas resnica in vsak je odgovoren za vse v svojem življenju, tako za najboljše kot najslabše stvari. S svojimi mislimi in čustvi ustvarjamo svoja doživetja. Nič in nihče nima moči nad našim razmišljanjem. Če v lastnem umu ustvarimo mir, harmonijo in ravnotežje, bo to tako tudi v našem življenju.


Predavanje je bilo zelo zanimivo in poučno, naši člani pa so z velikim zanimanjem poslušali in se marsikaj zanimivega naučili.Več o Valeriji Škof:


VIRI:

Rubrika o zanimivostih

objavljeno: 3. okt. 2017 03:18 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 3. okt. 2017 03:18 ]

Tukaj bomo objavljali razno razne zanimivosti z različnih področij, predvsem s sveta gluhih in naglušnih.

1-7 of 7