Zanimivosti‎ > ‎

Obisk šolarjev OŠ Koper v DGN JP - Lov na zaklad

objavljeno: 7. maj 2018, 01:41 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 7. maj 2018, 03:08 ]
Že enajsto leto smo v sodelovanju s knjižnico Osnovne šole Koper ob tednu knjige organizirali kulturni dan z naslovom “Lov na zaklad” za drugošolce in petošolce. Tudi letos smo se z veseljem pridružili tej plemeniti gesti - saj vemo, svet stoji na mladih!

Konec aprila so učenci 2. razreda lov na zaklad začeli na različnih postajah - razdeljeni v skupine so obiskali štiri postaje v centru Kopra. Na vsaki postaji so izvedeli nekaj novega, tam pa so prejeli tudi vprašanja ali pa navodila, po katerih so našli naslednjo postajo. Preko vseh točk jih je pot pripeljala do cilja - zaklada. Zaklad pa je bil presenečenje.

Ustavili so se v Društvu gluhih in naglušnih Južne Primorske, kjer smo predstavili društvo, način sporazumevanja v znakovnem jeziku, abecedo, način življenja gluhih in naglušnih posameznikov in vlogo tolmača. Ostale postaje so bile: Antikvariat Libris, kjer je vodja knjigarne predstavila dejavnosti, ki se odvijajo v antikvariatu, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper, kjer so otroci spoznali Braillovo pisavo, ter “Na škalinah”, v prodajalni piranskih solin, kjer so otroci spoznali pomen soli in ostalega naravnega bogastva, ki ga skrivajo naše soline, razliko med morsko in kameno soljo, videli so tudi knjižne izdaje o solinah in spoznali knjižnega junaka, ki je tihotapil morsko sol. V Galeriji Meduza so si ogledali razstavo in spoznali "pisavo" umetnikov. Letos so si ogledali tudi Konfucijevo učilnico Koper univerze na Primorskem, kjer so spoznali kako se učijo vrstniki z drugačnega dela sveta. Na koncu so se vsi zbrali na cilju - na Prešernovem trgu, kjer so se otroci udeležili pravljične dogodivščine in poiskali skriti zaklad.

Petošolci so imeli malenkost drugačen program, v začetku maja in so poleg Društva gluhih in naglušnih Južne Primorske in Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper, obiskali tudi knjižnico italijanske Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio in pa Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper - oddelek za mlade bralce.

Cilji tega kulturnega dne so bili, da učenci spoznajo različne oddelke splošne in tudi šolske knjižnice, pojmujejo knjižnice kot del globalne informacijske mreže, spoznajo razliko med klasično in elektronsko knjigo, spoznajo Braillovo pisavo in tehnične pripomočke za pripravo zapisov v brajlici, spoznajo osnove znakovnega jezika in prisluhnejo pravljici ob kretanju, obiščejo različne kulturne ustanove in jih poimenujejo, aktivno sodelujejo z zaposlenimi v obiskanih ustanovah in postajajo samostojni uporabniki knjižnic zunaj šole.

Počaščeni smo, da smo lahko sodelovali v tem lepem projektu. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja, saj so otroci naše veliko bogastvo.Nekaj fotografij si lahko ogledate s klikom na spodnji fotografiji.