Zanimivosti‎ > ‎

Z gluhimi na ogled najlepših mest jugozahodne Istre; piše: Olga Knez

objavljeno: 3. sep. 2018 01:34 avtor: Info Dgnkp   [ posodobljeno 3. sep. 2018 01:35 ]
KOPER- Društvo gluhih in naglušnih Južne Primorske, ki deluje od leta 1955 in združuje okrog 300 članov iz 10. južno primorskih občin, imajo novo predsednico Darjo Mujkanović, ki je krmilo društva prevzela lani in je že vpeta v prizadevno delo ob dolgoletni tajnici Sonji Bordon. Društvo ima na Krasu svojo podružnico, ki jo že nekaj desetletij vodi njihov zvesti član Milan Šuc iz Pliskovice, ki v društvu dela že skoraj štiri desetletja. Ob izvajanju posebnih socialnih programom pa najdejo tudi čas za druženje. Tako so pred kratim za svoje člane organizirali izlet in jih popeljali na ogled najlepših mest jugozahodne Istre.


Turistični vodič jim je predstavil Istro, ki se deli na tri dele: rdeča Istra (zahodni in južni del zaradi rdeče zemlje (terrerose) ob morju , kjer uspevajo trte in oljke), siva Istra (srednji del)- ki ji pravimo tudi hrvaška Toskana, ki je ime dobila po glinastih sivih tleh, in bela Istra (Čičerija in Učka) z apnencem in Krasom. Seznanili so se z bogato zgodovino in arhitekturo in si ob poti ogledali tudi kažune (majhna okrogla zaklonišča, zgrajena iz kamna in so bili namenjeni spravilu kmečkega orodja, zatočišču pastirjem in kmetom proti vremenskim neprilikam, staji za živino ipd., danes pa predstavljajo turistično atrakcijo ljudske gradnje).


Najprej so se zaustavili v Vodnjanu s srednjeveškem kotičku Istre z najvišjim 62-metrov visokim zvonikom v Istri in s katerega se vidi kar 128 istrskih zvonikov. Začudili so se ob zapuščenem in porušenem srednjeveškem mestu Dvigrad, ki je v tem mestecu v Limski dolini. v 13. in 13. stoletju štelo kar 2 tisoč duš. Po okrepitvi z dobrim istrskim kosilom so se podali še zadnjemu cilju naproti. Obiskali so najznamenitejšo turistično istrsko destinacijo, romantični kraj Rovinj s ozkimi ulicami. Ogledali so si znamenito cerkev sv. Evfemije in v njej velik sarkofag. Prisluhnili so legendi o sv. Evfemiji, zavetnici Rovinja in zaščitnici mornarjev in mlinarjev. Seznanili so se, kdo je sv. Evfemija in zakaj je postala zaščitnica mesta. Prečudovit je bil tudi pogled na morje in rovinjske plaže. Domov so se vračali polni novih spoznanj in vtisov.


Po poletnih počitnicah pa se že veselijo, da se bodo15. septembra udeležili mednarodnega dneva gluhih in naglušnih, ki bo letos potekal v Ljubljani.

Besedilo in foto: Olga Knez